fbpx

Girisimci Biri

Yatırım Almadan İşe Başlamanın 10 İpucu

Çok efsane bir fikriniz vardır fakat bu fikri gerçekleştirecek, aksiyona geçmek için gereken işin maddi kısmını yerine getiremiyorsunuzdur. Bu tür olaylar gibi yatırım bulup bir başarı hikayesi yazanları da çok duyarsınız.

 Şimdi elinizde bir fikir var ama paranız yok ise yapılacak ilk şey fikrinize bir yatırımcı bulmak olacaktır. Bir yatırımcıyı ise her zaman bulamayabilirsiniz. Yatırımcılar, yatırımı yaparken sadece o fikre değil o fikri işleme dökecek ekibe de yatırım yapıyorlar ve bu iş için kendini kanıtlamanız lazım. Bu yüzden yatırımcıların yanaşmadığı yatırım şekli kağıt üzerindeki olan üzerine düşülmemiş bir fikre yatırım yapmak.

Tabi zamanımızda ve geçmişte ciddi maddi destekleri olmadan da bir şeyler başarmış olanlar var. Sizin gireceğiniz iş de bu başarmış kişilerin arasına katılabilir.

İşinize para desteği yani yatırım almadan 0’dan başlamak için birçok şey söylenir ama bunlardan 10 tanesini aktarmaya çalışacağız.

1- Planınızı detaylı bir şekilde yapın

yatırım

İş planlama zaten önemli bir şey ama bunun üzerine yatırım almadan bir işe girecekseniz işin her detayını düşünüp olabilecek her bir senaryoyu göz önüne koymalısınız. Ek olarak her işe parasız giremeyebilirsiniz. O yüzden aklınızdaki işin sınırlı sermaye ile, yatırım almadan girebilecek bir iş olup olmadığından emin olmalısınız.

2- Sahip olduklarınızı kullanın

İlla bir ofise ihtiyaç duymayabilirsiniz. Sıkı bir öz disiplin ile evden çalışarak bir şeyler başarmak mümkün.

Sahip olduklarınızı, elinizin altında olanları belirleyin. İhtiyacınızın olduğunu ve olacağını düşündüğünüz tüm ihtiyaçlarınızın listesini hazırlayın ve bunların hangilerini kendi evinizden veya yakınınızdan elde edebileceğinizi araştırın.

Sadece bu tür gerekliliklerin yanında reklama da ihtiyacınız olacak. O yüzden en yakınınız olanlardan başlayıp genişleyerek fikrinizi yaymanız gerekecektir.

3- Ücretsizler Nerede?

Mesela yapılmış birçok yazılım çeşidinin, uygulamanın ücretsiz bir alternatifi vardır. Bunların içinde ya programın belli özellikleri ücretsiz olup gelişmiş özellikleri paralıdır ya da tamamen ücretsizdir. Gelişmişi paralı olanlarda bile kendinize lazım olanı halledip işinize bakabilirsiniz. Gelişmiş özelliklerini de karşılayabilecek duruma geldiğinizde satın alırsınız. Bu yüzden araştırın ve ücretsiz olan alternatif kaynakları bulun.

yatırım

4- Satın Almak Yerine Kiralayın

Yazılımsal konularda ücretsiz alternatifler bulabilirsiniz ama fiziksel materyallerde bu pek mümkün olmayabilir. O yüzden ücretsiz bir alternatif ortada yoksa onu satın almak yerine kiralayabilirsiniz. Böylelikle elinizdeki parayı tasarruflu kullanıp diğer ihtiyaçlarınız için de bütçe bulundurabilirsiniz.

5- Hızlı Davranıp Para Kazanmaya Bakın

Şimdi yeni kurulmuş olan şirketlerin yarısına yakını yani %40-45 civarı 6-7 aydan sonra kapanıyor. Bunun sebebi ise paralarının bitmiş olması. O yüzden bu konuda hızlı olmak gerekir. Ürettiğiniz ürünü hızlı bir şekilde elden çıkartmaya çalışın. Mükemmeliyetçilik adı altındaki gereksiz işlemlerden uzak durmanız gerek.

Tüm bunlara bakarsak 6. Aydan sonrası için para kazanma işini hızlanırmış olmanız gerek. Gerekirse ürünün asıl maliyetinden daha ucuza satıp hem para akışını hem de adınızı duyurma işlemini gerçekleştirmiş olun.

6- Kontrollü Büyüyün.

yatırım

Büyümek her ne kadar kulağa güzel gelse de büyüdüğünüz vakit masraflarınızın da artacağını unutmayın. O yüzden masraflarınızı, gelir-gider dengenizi sağlama alıp kontrol altında tutarak ilerlemenin faydası olacaktır. Çok gerekirse olan satışları durdurup mevcut olan sahip olduğunuz müşterilerinizle ilgilenin.

7- Kaynak Paylaşımı Yapın

Eğer ki evden çalışamıyorsanız ve bir ofis tutmanız gerekiyorsa eve çıkarken ev arkadaşı bulmak gibi ofisinizi paylaşıp gider ortağı bulun. Bu gibi yolların yanı sıra elinizdeki ürünü veya sağladığınız servisi karşılık sunarak ihtiyaç duyduğunuz şeyi giderebilirsiniz. Hem böylelikle ürününüzün ufak bir reklamını da yapmış olursunuz.

8- Ek  Gelir Kaynağı Oluşturun

Dediğimiz gibi o ilk 6 ay sorunsalını geçmek için para akışına ihtiyacınız var. Bunu kendi gireceğiniz iş ile karşılamayabilirsiniz. Bu yüzden kendi işiniz dışında ek bir gelir kaynağı oluşturun. Bunu ister hakim olduğunuz bir konuda danışmanlık vererek isterse internet üzerinden bir iş ile uğraşarak yapabilirsiniz.

Kendi işinizi kuracağınız vakit çalışıyorsanız hemen istifa etmeyip bir zaman planlaması yapabilirsiniz. Böylelikle istifa etmediğiniz işinizle gittiği yere kadar bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz.

9- Paranızı Akıllı Bir Şekilde Kullanın

yatırım

Sınırlı bir sermaye ile bu işe giriştiğiniz için elinizdeki paranız çok önemli. Gereksiz harcamalar bırakın 6 ayı yolun başındayken size bir engel olur. Gereksiz yerlere harcayacağını parayı bir muhasebeciye verebilirsiniz. Finans konusunda kendinize güvenmiyorsanız kesinlikle güveneceğiniz bir muhasebeci ile çalışın.

10- Çift Vardiya

Sizin durumunuz farklı olduğu için herkes gibi 8-10 saat çalışıp bırakamazsınız. Başarana kadar çalışma sürenizi arttırıp işinize bakıp ilerlemelisiniz.  

Yazımızın sonuna geldik. Yazılarımızın devamını takip etmek için İnstagram adresimizi takip edebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments