fbpx

Girisimci Biri

Sosyal Girişimcilik Hakkında Her şey – 2019
sosyal girişimcilik

Tarih boyunca kişiler ya da kurumlar sürekli fikirler geliştirmiş ve yaşadıkları toplumu daha iyi hale getirmek için çabalamışlardır. İlerleyen zamanlarda ise yalnızca kar amacı gütmeyi değil topluma fayda sağlamayı da kendilerine amaç edinmiş ve sosyal girişimcilik ortaya çıkmaya başlamıştır.

Böylece kurumsallık ve sosyal sorumluluk projeleri birbirleri içine giren kavramlar haline gelmiştir.

Buradan yola çıkarak sosyal girişimcilik kavramını “Kişilerin girişimci ruhlarını topluma fayda sağlayacak şekilde kullanması “ olarak tanımlayabiliriz.

Sosyal girişimciler hangi sektörde çalışırlarsa çalışsın toplandıkları ortak paydalar vardır. Örneğin kişi veya kurumlar gerektiğinde yeni ürün veya hizmetleri için gerektiğinde kendi iş modellerini oluşturabilmelidir. Yani inovasyon özelliğine sahip olmalıdır.

Aynı şekilde burada herkesin amacı topluma fayda sağlamak, ihtiyaç gidermektir. Buradaki önemli nokta, sunulan ürün veya hizmetin bir seferliğe mahsus değil sürekli olmasıdır.

Sosyal girişimcilerin ortak yönleri olduğu gibi farklı yönleri de vardır. Bu farklılık kar amacı olup olmamalarıyla ilgilidir.

Sosyal Girişimcilik Türleri

Kar Amacı Gütmeyen Sosyal Girişim: Kar amacı gütmeyen girişim türünde topluma devlet tarafından sunulmamış ihtiyaçlar sunulur. Ancak bu girişimde önemli olan daha önce de belirttiğimiz gibi sürdürülebilir olmasıdır. Bu sürdürülebilirlik bağışlarla ve hibelerle sağlanmaktadır.

 Kar Amacı Güden Sosyal Girişim: Kar amacı güden girişimlerin de amacı topluma fayda sağlayacak ürün veya hizmet sunmaktır. Ancak temel fark burada girişim fikrini büyütmek ve devamlılığı sağlamak için ürün ve hizmetten kazanç sağlamaktır.

Hibrit Sosyal Girişim: Bu girişimcilik türünde ise sadece girişimin ayakta kalması yeter koşuldur. Kuruluşun giderleri ise ürün veya hizmetten kazanç sağlayarak giderilmektedir.

sosyal girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Neden Önemlidir?

Sosyal girişimciler sadece kendini düşünmeyi bir kenara bırakıp gözlerini çevrelerinde olup bitene çevirmiştir. Ellerindeki maddi ve teknolojik imkanları da bu sorunlara çözüm bulmak için kullanmayı tercih etmektedirler.

Herkes gibi onlar da kazanç sağlamak isterler. Ancak bu istekleri daha geri plandadır. Sosyal bir girişimci olmanın sonuçlarını da aşağıdaki gibi sayabiliriz:

a-) Arkanızda Sürdürülebilir Bir Miras Bırakırsınız

Sosyal girişimciler geriye dönüp baktıklarında faydalı işler yaptıklarını görmeyi ve bu işleri devamlı kılmayı amaçlamaktadırlar. Bu amaçlarını hem kendi hayatlarında hem de toplum hayatında görmek için çalışırlar.

b. İnsanların İhtiyaçlarına Cevap Verirsiniz

Çevreye karşı olan duyarlılık hem kurumlar hem de müşterileri tarafından özen gösterilen bir konudur. Hal böyle olunca müşteri memnuniyeti sadece sunulan hizmete bağlı değildir. Toplumsal fayda sağlamak da amaçlarınız arasında yerleşmektedir.

c. İlişkileriniz Sadece Ekonomik Menfaate Göre Düzenlenmez

Sosyal girişimler sosyal ilişkileri de beraberinde getirmektedir. Hal böyle olunca taraflar arasında duygusal bağ kaçınılmazdır. İnsan ilişkileri güçlendiren bu duygusal bağlar kişilerin hayatlarında olumlu izler bırakır.

d. Dünyayı Daha İyi Bir Yer Haline Getirirsiniz

Sosyal girişimler daha önce tanımladığımız gibi sadece kazanç sağlamayı değil topluma fayda sağlayacak işlerde bulunmayı amaç edinir. Bu amaç sayesinde karşılıklı olarak taraflara fayda sağlamaktadır. Toplum olarak olumlu gelişmelere katkı sağlayan bu girişimler dünyayı daha iyi hale getirmektedir.

İsterseniz gelin dünyayı daha iyi hale getirmek için size ilham olacak hikayelere göz gezdirelim:

Blake MyCoskie

Blake MyCoskie, TOMS ayakkabı markasının kurucusudur. Ancak bu markanın hikayesi toplumsal bir faydaya uzanmaktadır. Blake MyCoskie, Arjantin sokaklarında ayakkabısı olmayan çocukları görmüş ve onlar için bir kampanya düzenlemiştir.

sosyal girişimcilik

Sattığı her ayakkabı için bir çift ayakkabı bağışlamıştır. Yıllar içinde sattığı ayakkabı sayısı kadar ayakkabı bağışında bulunan markanın yaptığı işler bununla da sınırlı kalmamış.

Kıyafet,su, sağlık konusunda da girişimlere imza atan marka sahibi MyCoskie için tam bir sosyal girişimci demek yerinde olacaktır.

Jeffrey Hollender

sosyal girişimcilik

Jeffrey Hollender kurucusu olduğu Seventh Generation temizlik markasını kurarken çevreye zarar verebilecek kimyasallardan uzak durmaya çalışmıştır.

Başlangıçta zarar edeceği düşünülse de yıl içinde yüksek miktarda kar elde etti. Üstelik kazancının %10 ‘luk bir kısmını çevresel konularda faaliyet gösteren vakıflara bağışlamaktadır.

Tom Szaky

sosyal girişimcilik

Sosyal girişimden bahsediyorsak Tom Szaky den bahsetmemek olmaz. Okuduğu üniversiteden atıldıktan sonra Suman Sinha adında bir yatırımcının verdiği parayı garajında gübre yaparak değerlendirmiştir.

TerraCycle adını verdiği bu girişim küçük kazançlardan çok daha büyük kazançlara imza atmıştır. Bu girişimi ile geri dönüşümü neredeyse imkansız olan atıkları tekrar kullanıma kazandırmıştır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments